Mycket närmre än du tror…

fiske

Ofta vet vi inte vilka möjligheter det finns till att turista på hemmaplan, utan vi letar febrilt på hemsidor, beställer hem broschyrer över sevärdheter med mera. Klämmer sedan in hund och ungar i en fullpackad bil och hinner inte ens lämna kommunens gränser förrän första
– ”när är vi framme mamma?” ljuder…

Så i helgen gjorde jag det, bokade stuga i natur- och fiskevårdsområdet St. Hammarsjön, Hultsfred. Jag tog med mig min familj plus hunden förstås! Tänk! tio minuters resväg, vi sparar bensin och tid, dessutom hinner ungarna inte ens fråga, ”när är vi framme?”

Vi kommer fram till stugan som ligger strandnära vid Hammarsjön, en idyll. Fåglar kvittrar, solen skiner och det är vindstilla.

Till barnens förtjusning har vi med fiskespön. Med stor glädje hoppar de kring under tiden som fiskespöna görs i ordning. Sen kommer väntan och spänningen, kommer det att nappa, finns det några fiskar i sjön? Efter ett tålmodigt väntande så nappar det, om än en liten, men till barnens förtjusning en abborre.

Tänk vad lite det behövs för att roa sina barn. Det behöver inte vara så avancerat som man många gånger tror.

Jag har en överraskning till, förutom att ha bokat stugan så har jag även bokat Hammarsjöns SPA. Det tar oss fem minuter att gå längs med stranden för att komma dit. Barnen är alldeles utom sig av glädje, de ska ju nämligen få bada i sjön. Vi har denna gång valt att bara använda oss av den vedeldade bastun med utsikt över Hammarsjön. Det finns också en badtunna och den ska vi pröva nästa gång.
Visst är det fantastiskt att kunna sitta i en bastu och blicka ut över vattnet.

Badandet- blev det något? Jodå, till och med jag var i, fast det var kallt. Avslappnade och nöjda vänder vi tillbaka, tänder grillen och in med potatisgratängen i ugnen. Under tiden som köttet grillas spelar vi kubb och brottas med en och annan mygga. Vi avnjuter en god middag. Mätta, trötta och belåtna kryper vi ner i sängarna och somnar bums.

Blott tio minuters resväg hemifrån hittar man en plats som roar barnen och är avkopplande för oss vuxna. Vi sparar både tid och pengar och gynnar dessutom miljön. Det gäller att se sig omkring och bekanta sig med sin kommun. Här finns det gott om smultronställen att upptäcka. Mycket närmre än du tror!