Stensjön, Stora Hammarsjöområdet

Platshållare för bildspel

Sjön där man upplever tystnad och rekreation.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, siklöja, sik, öring, lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 40 hektar
Maxdjup: 12,5 meter
Medeldjup: 3,1 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske.
Proffset: Ruda- och braxenmete.
Upptäckaren: Utforska rudametet i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Stensjön är en vacker och fridfull sjö som ligger lite avsides ca 10 km sydväst om Hultsfred. Den ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken förvaltar. Sjön hittar man lättast söderifrån, om man åker västerut från Målilla. När man passerat vägen som går mot Virserum startar en väg norrut mot området och där finns även en informationstavla. Efter 3 km på denna grusväg kommer man fram till sjön, där man kan parkera.

Stensjön är, som namnet antyder, en stenig sjö och omgivningen domineras av gran- och tallskog. Stränderna är blockrika och vattenvegetationen är gles och består av säv, vattenklöver, gäddnate och näckrosor. I viken som heter Hålldammen, där Stensjöbäcken rinner ut från sjön, är det grunt och det är tätare växtlighet.

Fisket i Stensjön

Det går att hitta platser för fiske runt hela sjön och abborrfisket är ofta bra med små spinnare. Man känner verkligen lugnet då man går runt och fiskar i denna fina sjö. Med båt, som finns att hyra, kan man prova att fiska gädda i norra och södra delen av sjön där bra platser finns.

Braxen har fångats i större storlek men metet är relativt outforskat och detsamma gäller för rudan. Braxen fångas lättast med bottenmete och mask och rudan fångas bäst på flötmete och majs. Rudan går att hitta i vegetationsområdena i västra och norra delen. Testa rudafisket som är både en upplevelse och en utmaning. Mäska några kvällar med majs och uppblött ströbröd och använd små och vassa krokar. Och som vid så mycket annat mete: håll betet nära botten!