fbpx

Åk tåg på Smalspåret – Virserum

Hem » Se & göra » Aktiviteter » Åk tåg på Smalspåret – Virserum
Alkärrets naturreservat

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik kör tåg på Smalpåret mellan Virserum och Åseda. Upplev känslan av att åka de klassiska orange-gula rälsbussarna som andas 50-tal. Njut av nostalgimiljöerna och fika med sju sorters kakor i restaurangvagnen.

På Virserums station finns återigen den gamla nostalgikiosken Pressbyrån. Den är öppen kl 9.30-15 alla dagar med tågtrafik.

Biljettköp: Vuxen 200 kr. Barn/ungdom (6-18 år) 100 kr. Barn under 6 år reser gratis i vuxens sällskap.
Familjerabatt: Två vuxna och två barn som reser i grupp betalar endast för två vuxna och ett barn oavsett sträcka.

Virserums stationshus

Stationshuset och godsmagasinet blev byggnadsminnen 2005, samtidigt med smalspårssträckan mellan Hultsfred och Virserum. Beslutet innebar att hela sträckan Västervik-Virserum numera är byggnadsminne, tillsammans med fyra stations- och andra byggnader vid järnvägen.

Stationshuset uppfördes 1911. I bottenvåningen finns väntsal, expedition och resgodsrum. I ovanvåningen finns en tidigare bostad för stinsen.

Magasinsbyggnaden byggdes samtidigt med stationshuset. En större utbyggnad gjordes 1936 för att svara mot en ökning av styckegodstrafiken, och magasinet i Virserum var det största utefter smalspårslinjen. Detta föranleddes av behovet av att kunna förvara möbler och andra snickeriprodukter från Virserums många möbelfabriker i avvaktan på transport till kunder. Magasinet står på höga stenplintar och har ett sadeltak med tvåkupigt lertegel.

Alla kulturhistoriska miljöer
2020-01-15T12:03:51+01:00
Till toppen