Emil i Lönneberga skulpturen

IMG 20190807 152630
Alkärrets naturreservat
Sommar07 006 scaled

Astrid Lindgrens första bok om Emil i Lönneberga med Björn Bergs teckningar kom ut 1963 och blev snabbt älskad av alla.

Emil och hans hyss är roliga, både för barn och vuxna, men Emil står för mer än så. Han har blivit en symbol för entreprenörsanda och affärssinne. Han har en otrolig förmåga att ta till sig information och inom många områden har han stor kunskap. Och han använder den.

Hans omtanke om de svaga och modet att ställa upp när det behövs, även om det kan vara förenat med svårigheter och obehag, är något att ta efter. Liksom Emil behöver vi nog alla också en stunds avskildhet för att få tänka. Och så lite tur förstås, det måste man ju ha.
Att få ha en så fin grabb som skulptur i Lönneberga är en stor glädje för Hultsfreds kommun!

Vi känner stor tacksamhet mot Astrid Lindgren som gett oss Emil och alla hans hyss och goda egenskaper. Hon tyckte dessutom att det var fint att han skulle bli skulptur i Lönneberga.

Björn Berg (1923-2008) är en uppskattad konstnär. Hans helt oemotståndliga teckningar är utförda med stor detaljrikedom och en skicklighet och lätthet som imponerar. Hans teckningar kompletterar inte bara den text de illustrerar utan och är i sig egna konstverk.

Björns son Torbjörn Berg är en mångsysslande konstnär, teatermänniska och scenograf med stor hantverksskicklighet. Han har utifrån Björn Bergs förlaga i miniatyr arbetat fram skulpturen i naturlig storlek och gjort det stora bildhuggeriarbetet. För övrigt var det Torbjörn som fick stå modell till Emil när han var en liten parvel.

Så har Björn och Torbjörn Berg sett till att Emil har fått komma hem till Lönneberga och nu är du välkommen att hälsa på honom i hans snickerboa. Tälj gärna en trägubbe och lämna den hos honom.
Den 27 maj 1998 invigdes skulpturen av Emil i Lönneberga.

Dela

Recensioner

3/5 för 2 år sedan

Säkert väldigt rolig för barn, för vuxna nja.

3/5 för 6 månader sedan

Kul att stanna till vid om man ändå är där, men inget speciellt att ta en omväg för att se

5/5 för 2 månader sedan

En riktigt fin träskulptur

3/5 för 5 månader sedan

Fin men tråkig

3/5 för 5 månader sedan

Var där pga att det var veteranbilsträff.

2023-01-04T13:37:42+01:00
Till toppen