fbpx
Laddar Evenemang

« Alla evenemang

Detta evenemang har redan ägt rum.

Matsafari i norra Kalmar län

24 juni - 19 september

Matsafari

Under sommaren 2021 blir temat mat. Projektet Unika historiska Kalmar län arrangerar man mathantverks-safaris i Kalmar län i området Hultsfred-Vimmerby-Västervik-Oskarshamn (24/6–19/9). Besökaren åker på en spännande mathantverkssafari genom det Unika historiska Kalmar län och kan skapa sin egen meny med genuina, närproducerade råvaror och med hjälp av spännande historiska recept och berättelser. I mathantverkssafarin som omfattar området Hultsfred-Vimmerby-Västervik-Oskarshamn medverkar tretton olika företag.

Spot on – Mat och dryck i Unika historiska Kalmar län 24/6–19/9 2021

I anslutning till det visas en utställning hos Axelssons i Abys matstudio, Spot on – Mat och dryck i Unika historiska Kalmar län 24/6–19/9 2021 och som fokuserar på mat- och dryckestraditioner i Kalmar län.
Kalmar län har en stark livsmedelssektor. Här har de gröna näringarna alltid haft stor betydelse. Länet är och har varit ett överskottsområde för kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål och bär. I länet lever idag lite mer än två procent av landets befolkning. Men här produceras 95 procent av landets bönor, mer än 25 procent av landets kyckling och mer än tio procent av mjölken, äggen och nötköttet. Här finns goda naturliga förutsättningar för jordbruk och ett milt klimat som gynnar livsmedelsproduktionen. Det finns också många aktörer inom förädlingsindustrin, stor och små. De senaste åren har Kalmar län också legat långt framme vad det gäller innovation inom matområdet. Alltfler har börjat odla ekologiskt och öppnat gårdsbutiker, gårdsslakterier och mindre mejerier.
Utställningen berättar om mattraditionerna Kalmar läns olika kulturgeografiskt präglade områden, om mat och dryck hos bönderna och på godsen i 1800-talets Kalmar län och dess förändringar, om samhällsför-ändringarna och nya uppfinningarna, om elens införande och industrialiseringens påverkan och om matin-fluenser från 1970-talet och framåt.

Läs mer på Kalmar länsmuseums webb

Detaljer

Börjar:
24 juni
Slutar:
19 september
:
,

Plats

Axelssons i Aby
St. Aby Kronogården
Målilla, kalmar län 570 82
+ Google Map
Telefon
0495-48 00 30
Visa platsens webbplats
Till toppen