fbpx
StoraHammarsjoomradet
Vy över sjön Linden
Vy över sjön Linden

Sjön med de jättelika karparna.

Färgsjön är ett bra exempel på hur en liten skogssjö kan bli ett eldorado för sportfiske. I fallet med Färgsjön är det SFK Krokens utsättningar av karp sedan 1994 som drivit på utvecklingen. Dessa fiskar har växt mycket bra och sjörekordet ligger på drygt 17 kg. Säkerligen kommer det att simma karpar på uppåt 20 kg inom ett antal år. Färgsjön hittar man till om man åker från Hultsfred och tar upp mot Stora Hammarsjöns badplats från väg 34. Innan man kommer fram till Stora Hammarsjön så ligger Färgsjön på höger sida.

Det ligger massor av fiskedygn bakom varje fångst och det är inget lätt fiske, men trots det så lockar sjön metare från hela landet p.g.a. fiskarnas storlek. Färgsjön är en liten skogssjö med mörkt vatten. På norra sidan av sjön, där infarten ligger, är det kuperat med sten och branta kanter. I söder är det flackare med mossmarker. Runt sjön växer pors, skvattram, blåbär, björk, tall och gran. Vattenvegetationen är gles förutom vid sjöns stora grundområden som finns i östra och södra delen. Växtligheten består av starr, gäddnate, näckrosor och säv. Vid infarten kan man parkera och där finns en informationstavla.

Färgsjöns sjödata

0hektar
Sjöstorlek
0m
Maxdjup
0m
Medeldjup

Färgsjöns fiskearter

  • Abborre

  • Gädda

  • Mört

  • Karp

Köp fiskekort till Färgsjön

Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Tips

  • Nybörjaren: Ta en titt på dem som metar karp i sjön. Säkerligen kan de lära ut ett och annat.

  • Proffset: Färgsjön är alltid värt ett besök en varm och fin kväll då karparna ofta visar sig.

  • Upptäckaren: Ismete efter gädda borde kunna ge stor fisk.

Fisket i Färgsjön

SFK Kroken värnar om fisket och eftersom sjön är så attraktiv så säljs ett begränsat antal säsongskort för karpfisket som gäller 1/4 – 31/10. Detta gör att det är svårt att få möjlighet att fiska karp i sjön. Detta reglerade försäljningssystem är nödvändigt för att inte fisket ska försämras. Och för att kunna hålla allt inom rimliga gränser, inte minst gällande påverkan på naturen. Fisket är mycket spännande i sjön eftersom man ofta ser karp simma omkring vid ytan. Platserna är relativt många och fisket är en riktig utmaning.

Bottenmete med boilies är den metod som används mest. Fångar man en karp under 3 nätters fiske så är det bra och en del får vänta många dygn på att fånga sin första. Alla karpar sätts tillbaka och på så sätt är det ett uthålligt och varaktigt fiske. Karpmetet har en del regler kring platser, hantering av karp m.m. SFK Kroken jobbar med att utveckla fisket och man arbetar med röjning av platser, bryggor med mera. Regler och mycket annan information om karpmetet och Färgsjön finns på SFK Krokens hemsida. Förutom karp så finns det både abborre och gädda i sjön. Man kan fiska detta då det inte metas karp i sjön under tiden 1/11 – 31/3 och då gäller vanligt fiskekort eller medlemskap.

Gäddfisket är intressant då det finns riktigt stor gädda. Fiskar över 5 kg är inte ovanliga och det har setts fiskar på över 10 kg. November är en bra tid för gäddfiske då det går bra att spinnfiska med långsamt gående vobblers. Ismete fungerar bra på vintern. Bra områden för gädda är utanför det östra vegetationsområdet och i viken vid infarten. Abborrfisket är bra utanför uddar och branter där djupet går ner mot 4 meter. Pimpel med vertikalpirk eller bottenmete med småmört är bra metoder för att få abborre.

Ansvarig förening

SFK Kroken. Läs mer om föreningen på SFK-Krokens webbplats.

Dela

Alla fiskesjöar
2021-07-01T15:51:16+02:00
Till toppen