fbpx
Црква Вена од воздух 1
Алкаререт природен резерват
вена кирка 1

Црквата Вена е една од најголемите национални цркви во епархијата Линчопинг. Од почетокот, црквата примила скоро 1200 луѓе. После неколку реставрации кога беа извадени клупи, во црквата сега има околу 700 луѓе.

Црквата Вена била изградена со брзо темпо во текот на 1797-1799 година од страна на населението во парохијата Вена. Сите парохијани кои можеа беа вклучени и работеа.

Црквата била изградена околу старата црковна зграда која била срушена кога новата била завршена во 1799 година.

Веќе на 16 август 1798 година, првата богослужба можеше да се одржи кога црквата беше завршена со wallsидови и тавани „фиксирани без прозорци и целиот ентериер“.

Работата продолжи во пролетта 1799 година и на 28 септември 1799 година, црквата беше целосно завршена.

Органот беше нарачан во 1799 година од истакнатиот градител на органи Пер Ширлин од Линкепинг и беше завршен за инаугурацијата на црквата во 1803 година. Фабриката за органи, која првично имаше 22 дела, е проширена за повеќето реновирања.

Некои од оригиналните цевки сè уште остануваат во прекрасната фасада на органи, дизајнирана од Ширлин и извршена од скулпторот А. Малмстром.

Пулпит, броеви и две скулптури се направени од Јонас Берггрен, познат скулптор во источна Смоланд во текот на 1700 век.

Големите маслени слики што се наоѓаат покрај олтарот, на кои се прикажани распетијата и воскресението, се насликани од знамениот поручник Г. Линдблом од Калмар во 1865 година.

Оригиналниот крст беше заменет со нов за време на реновирање во 1954 година.

Црквата има голема архитектонско-историска вредност како еден од најраните примери во Шведска за црковна зграда со одредени делови во неоготски стил дизајнирана од архитектот Ј Вулф.

Сподели

Критика

5/5 пред една година

Убаво и тивко место.

5/5 пред 3 години

Бидете во пријатна сцена на раѓање. Црквата е пријатна и добредојдена.

5/5 пред 3 години

Многу убава црква

5/5 пред 4 години

Голема и убава црква

4/5 пред 3 години

Убаво

2022-06-29T14:15:39+02:00
На врвот