fbpx

Црквата на Вирсерум

Вирсерум Кирка 1 e1625042018291
Алкаререт природен резерват
Црквата на Вирсерум

Црквата Вирсерум е изградена во неоготски стил со својот карактеристичен висок жица и зашилени заоблени прозорци и портали.

Сегашната црква на Вирсерум била изградена во текот на 1879-1881 година.

Оригиналната црква обично се смета дека датира од 1300 век.

Некаде во текот на XVI век се разруши огнот. Не е сигурно дали целата црква изгорела или била само тешко оштетена.

Првиот пат кога пишаните извори ни дозволуваат да претпоставиме каков било изглед на црквата е кралско писмо од 29 октомври 1690 година, кога на собранието му е одобрено да собира за обнова на западниот дел од црквата, кој е дотраен и недоволен .

Старата црква беше срушена во 1880 година. Дрвото беше продадено на Шведското мисионерско здружение за 100 шведски круни и беше искористено истата година за изградба на црквата на парохиската мисија. Првите цртежи за новата црква ги подготви архитектот Лудвиг Хедин, Стокхолм. Сепак, новата црква е дизајнирана од Карл Густ Лофквист, Оскаршам. Првпат се користеше на Божиќната лотарија во 1880 година.

Од старата црква е зачувано олтарното парче, кој не го знаел. Непознат е и авторот на проповедалницата од 1626 година, можеби истиот човек што направил проповедник во црквата Јереда.

Две bвона висат во кулата на црквата. Постојат 12 отпечатоци од монети на лентата за пишување на големото ellвонче околу вратот и уште 2 отпечатоци од монети на телото на часовникот. Со помош на овие отпечатоци, може да се утврди дека часовникот мора

биле изведени неодамна во текот на 1520-тите.

Црквата има голем сет на текстил направен во 1900 век.

Меѓу другото, кука за саем од 1977 година и хорски килим плетен од текстилниот уметник

Инга-Ми Ванерус-Ридгран, Холтсфред.

Најстарата невестинска круна на црквата ја направи златарот Карл Адам Сванберг од Вимерби. Награден е на индустриската изложба во Стокхолм во 1866 година.

Сподели

Критика

5/5 пред 6 месеци

Вирсерум дека бевме на убав погреб во Вирсерум.💜💜💜💜За жал немав честитка во црквата вирсерум.

3/5 пред 2 години

Одлично е да се искачи .. пространа и чиста

4/5 пред еден месец

Амин

4/5 пред една година

4/5 пред 2 години

2022-06-29T14:22:14+02:00
На врвот