fbpx

Висока печка на Hagelsrums

IMG 1949
Алкаререт природен резерват
IMG 1938

Пет километри северо-источно од Мелила, на падот на Силверин се наоѓа селото Хагелсрум. Постојат остатоци од третата и последна висока печка на Хагелсрум.

Високата печка е изградена во 1748 година. Во тоа време, Шведска беше голема моќ меѓу европските земји што произведоа железо. Високата печка е создадена да доставува свинско железо во ковачката железна шина во Сторбро. Експлозивната печка му припаѓаше на Storebro Bruk неколку децении. Од почетокот на 1800 век, високата печка била пренесена во новоформираната мелница Розенфорс. Кој се погрижи за свинското железо и понатаму го преработи.

Високата печка на Хагелсрум со машина за дување и куќа со водени тркала е изградена во 1853 година. Таа е единствената зачувана печка во округот Калмар. Во мај 1748 година, на Вилхелм Мауриц Паули му беше дадена привилегија да гради високи печки на сопствената вила Хагелсрум. Високата печка е изградена за поддршка на постарата железарница на Паули во Старбро со свинско железо. Заедно со мелниците во Паулистром, Сторбро и Елхулт, тоа беше дел од таканаречените дела на Паулистрамске. Тековната висока печка е трета по редоследот во Хагелсрум и е изградена во 1853 година. Последното дување се случило во 1877 година.

Она што останува е телото на високата печка со надградбата на круната. Трицилиндричен вентилатор и делови од тркалото за вода се наоѓаат во неговите стари згради. Остатоци од згура грамада и некои темели од куќа се исто така оставени.

Theелезната руда се состоеше од морска руда, која беше извлечена од блиските езера. Јаглен доаѓал од најблиските парохии. Течното свинско железо од високата печка беше фрлено во инготи, па оттука и името на свинското железо.
Овните продолжија да го забрануваат производството на железо во Старбро, а подоцна од 1802 година во Розенфорс. Нешто железо беше фрлено на местото за саксии, тави, минофрлачи и слично директно од високата печка.
Во 1756 година, генерал-мајор и баронот Карл Фредрик Пехлин станаа сопственици на високата печка. Пехлин подоцна беше осомничен дека е вмешан во убиството на Густав III. Тој беше затворен во тврдината на Варберг каде што му беше дозволено да го помине остатокот од деновите.

Веднаш до високата печка е резиденцијата на инспекторот од крајот на 1700 век, популарно наречено Бело море. Откако беше затворена високата печка, зградата беше и станбена зграда и дуќан до 1960-тите години на минатиот век. Од 1994 година, Малила-Гардведа Хембигдсферининг ја презеде високата печка. Оттогаш, тука се одржува годишниот камп за одржување на зградите, каде учесниците можат да научат постари занаетчиски техники под стручно водство.

Сподели

Критика

3/5 пред еден месец

Вреди да застанете ако ги имате патиштата минато.

5/5 пред 11 месеци

Многу убаво место со релаксирачка атмосфера. Каква оаза тогаш

5/5 пред една година

Култура

5/5 пред 3 години

Уникатна зграда во која вреди да се застане и да се провери

5/5 пред 2 години

многу добро!

2022-02-22T11:02:47+01:00
На врвот