fbpx
PXL 20210618 074958421 намалени
Алкаререт природен резерват
PXL 20210618 074900062.MP намален

Во Дакегротан, според легендата, ранетиот Нилс Даке бил скриен подалеку од трупите на Густав Васа.

Нилс Даке ги водеше земјоделците во Смоланд за време на востанието против Густав Васа. Со својата селска војска го освоил целиот Смаланд и бил во можност да го прослави Божиќ 1542 година како господар на замокот Кроноберг. Меѓутоа, кај Штегеборг во Остерготланд, селанската војска била поразена од кралските војници

Земјоделците на Даке се повлекоа на југ. На мразот на езерото Ајс кај Вирсерум, последната одлучувачка битка се случи во понеделникот, на 20 март 1543 година. Нилс Даке беше ранет, а неговата селска војска беше распуштена. Според легендата, тој бил однесен сериозно повреден во пештерата. Потоа избегал во родната област во Блекинге. Тука тој беше предаден од неговите и заробен и убиен од платеници.

Критика

5/5 пред 9 месеци

Какво фантастично.. каква авантура ја однесе оваа патка..

5/5 пред 3 години

Сакаше покривната пештера, полн покрив долу

1/5 пред 5 години

Мини мало, големо разочарување за децата

Од причини за приватност, на YouTube му треба ваша дозвола за прикачување.
одобрувам

Сподели

2022-02-22T10:57:51+01:00
На врвот