fbpx
Родното место на Алберт Енгструм
Алкаререт природен резерват
Скица од Алберт Енгструм

Алберт Енгструм беше една од најголемите културни личности во историјата на Шведска. Тој беше уметник, писател и карикатурист.

Алберт е роден на 12 мај 1869 година на фармата Бакевал во парохијата Лонеберга. Неговиот дом од детството, се наоѓа во вредно земјоделско опкружување. Посетете ја фармата каде што е роден Алберт Енгструм. Во градината има оставено спомен камен.

Лошите времиња ги натераа да ја продадат фармата. Таткото зазеде позиција во рамките на железничката пруга Насје-Оскаршам. Неговата позиција беше позиција на директорот на станиците во Бохулт. По неколку години тој беше унапреден во инспектор на станицата (смрди). Овој пат во Хулт, каде семејството се смести засекогаш.

Енгструм студирал уметност кај Карл Ларсон како наставник. Потоа, тој ќе стане еден од најистакнатите смешни карикатуристи во своето време. Бил активен и како уредник и писател. Во 1922 година е избран во Шведската академија на стол бр. 18. Во 1927 година станува почесен доктор по филозофија во Упсала заедно со Бруно Ли Lефорс

Алберт Енгструм почина на 16 ноември 1940 година. Тој наполни 71 година. Погребан е на гробиштата Хултс.

Повеќе информации за Алберт Енгструм може да прочитате на Друштво на Алберт Енгструм

Сподели

Критика

2022-06-22T10:56:54+02:00
На врвот