fbpx

Како најдобро го откривате Халтсфред? Што да не се пропушти и кои глетки се таму? Составивме неколку одлични совети за тоа што можете да направите со нас и за кои се надеваме дека ќе ви помогнат на патот до откривање!


 • Знак „Шведска музичка историја“ Прошетката на Хултсфред

Халтсфред - Прошетката

Приказната за најлегендарниот музички фестивал во Шведска! Приказни, фотографии и филмски клипови од музичката архива Шведската рок архива сега е трансформирана во физичка патека за пешачење на класично фестивалско земјиште покрај езерото

 • Црква Малила Гардведа 1

Црква Малила-Гардведа

Црква Målilla-Gårdveda Во 1800 година, двете парохии Målilla и Gårdveda формираа заедничка парохија. Ова по посетата на епископот во 1768 година кога и дрвените цркви беа Малила и Гардведа

 • вена кирка 2

Црква Вена

Црквата Вена е една од најголемите национални цркви во епархијата Линчопинг. Од почетокот, црквата примила скоро 1200 луѓе. По неколку реставрации, тогаш беа извадени клупи

 • црква морлунда 424

Црква Мерлунда

Црквата Мерлунда е многу убаво сместена со долгата страна кон Емадалена. Сегашната црква е завршена во 1840 година, но веќе на 1329 година најверојатно имало црква на истото место.

 • црква холтсфред 23

Холтсфред црква

Црквата Хултсфред, најголемиот град во општината, всушност ја има најмладата црква. Плановите за изградба на црква во Хултсфред постоеле некое време и во 1921 година биле направени планови

 • Вирсерум Кирка 1 e1625042018291

Црквата на Вирсерум

Црквата Вирсерум е изградена во неоготски стил со својот карактеристичен висок шпиц и зашилени заоблени прозорци и портали. Сегашната црква на Вирсерум била изградена во текот на годините 1879-1881 година. Оригиналот

 • PXL 20210618 071634051 намалени

рудникот

Храната е обновена со инспирација од природата со дрво и шума како тема и е опремена со нови зелени површини, ново побезбедно осветлување, простори за активности поедноставно

 • Предиво за внатрешна маса j 1

Продавница за дизајн на форма на Хаслид

Продавницата се наоѓа во областа на Компанијата. Локални и регионални производи. Занаети, ракотворби, облик и дизајн. Ќе се најдат дрво, текстил, керамика, волна, стакло и многу повеќе

 • PXL 20210618 065844037 намалени

Разбојот

Разбојот се наоѓа веднаш до паркингот во областа. Тој е еден од најголемите разбои на Шведска. Разбојот во Вирсерум постои веќе 23 години. На два спрата се достапни

 • IMG 20190808 135320 намален

Градина со билки

Во областа на компанијата има многу убава градина со билки со околу 150 различни билки, летни цвеќиња и повеќегодишни растенија.

 • ALEX5809 намален

Копингспаркен

Паркот во Холтсфред е во духот на музиката, каде студенти од Линдбломсколан нацртаа цртежи како предлози за тоа како тие сакаат да изгледа. Во непосредна близина на паркот има терени за буле и убави зелени површини.

 • DSC0016 намалена

Пештера Ласе-Маја

Пештерата Ласе-Маја или Стора Ласа Камаре имаат возбудлива приказна за раскажување. Во оваа пештера, луѓето во селото Кливдала побарале засолниште од Данците во 1612 година. Според

 • Слика на парк со мостови над вода и згради во позадина

Хагадалсперкен

Хагадалсперкен доби вистинско засилување во текот на изминатата година и сега е и подостапен и побезбеден од порано. Езерце со вештачко

 • Уметникот Стив Балк

Студиото на Стив

På en liten höjd, med vacker utsikt, i byn Tälleryd utanför Vena ligger gården Nybble. I den fina Lillstugan flödar kreativiteten i Steve Balks konstnärsateljé. Allt

 • Уметничката Лена Лоиске

Уметничката Лена Лоиске

Роден 1950 година. Образован социолог. Почна сериозно да слика за неколку години живеејќи во Танзанија (1995–1997). Бои главно во акрилик. Сè, од пејзаж до ирваси

 • Тесна патека 100 години 036 намалени

Тесен мерач Вирсерум-Еседа

Искусете го чувството на возење со класичните портокалово-жолти железнички автобуси кои дишат 50-ти помеѓу Вирсерум и Аседа. Уживајте во носталгичните средини и испијте кафе со седум сорти

 • Датотека од Прашања Слики DSC 0023

Тесна патека Халтсфред-Вестервик

Тесниот колосек Hultsfred-Västervik долг 7 километри и широк 891 милиметар се протега од шумите на Смаланд на запад, минатото езера, малите заедници и земјоделството до пејзажот на архипелагот

 • Локален парк за историја на Халтсфред

Локален парк за историја на Халтсфред

Во прекрасен парк покрај езерото Хулинген се наоѓа локалниот историски парк на Холтсфред. Веднаш во соседството се наоѓаат паркот Фолкетс, спортски објект и кампување. По спуштањето на езерото Хулинген во 1924 година имаше

 • 20190628 122534 намалена

Дома Слатка Халтсфред

Изложба „Home Sweet Hultsfred“ која ја раскажува приказната за здружението Rockparty и фестивалот Hultsfred. Приказната е во ѕидовите! Изложбата за Rockparty и Hultsfred Festival може да се најде во собата Klubben во

 • Кунгсброн

Кунгсброн

Кунгсброн, лоциран од Еман, беше воена сцена во 1612 година за една од првите битки на Густав Втори Адолф против Данците. Битката кај Кунгсброн Во Кунгсброн во Јереда

 • IMG 20190809 112933 намален

Црква Јереда

Сегашната црква е веројатно трета на истото место. Кога е изградена првата црква не е познато и пишаните документи целосно недостасуваат. Дека црквата

 • PXL 20210618 074958421 намалени

Дакегротан

Според легендата, ранетиот Нилс Даке бил скриен во Дакегротан далеку од трупите на Густав Васа. Нилс Даке ги предводеше земјоделците во Смоланд за време на востанието против Густав Васа. Со

 • Спомен камен на Оскар Хедстром

Спомен камен на Оскар Хедстром

Оскар Хедстром беше еден од основачите на индискиот мотор. Тој беше главен инженер. Оскар Хедстром го изградил првиот прототип во 1901 година. Тој беше добар како дизајнер, што

 • IMG 20190808 133720 намален

Парк во родниот град на Вирсерум

Virserums Hembygdspark е парк во населбата Вирсерум во општината Холтсфред, со околу 15 згради, од 1600 век до модерното време. Зградите во областа ја илустрираат локацијата

 • Природен резерват Алкеретс, природен резерват во Холтсфред

Алкаререт природен резерват

Природниот резерват Алкарет е една од нашите најобилни шумски средини и е популарна кај жабите, саламандите и другите водни растенија. Благодарение на доброто снабдување со исхраната и

 • IMG 1941 намалена

Висока печка на Hagelsrums

Пет километри северо-источно од Мелила, на падот на Силверн се наоѓа селото Хагелсрум. Постојат остатоци од третата и последна висока печка на Хагелсрум. Високата печка е изградена во 1748 година. Во тоа време

 • Кналакорсет се зголеми

Кналакорсет

Во шумите во Бјоркмоса има дрвен крст со натпис „Лежам и спијам и не умирам, Господи прости ги гревовите што ме ставија во

 • Природен резерват Кносторпс

Природен резерват Кносторпс

Природниот резерват Кносторпс е разновидна област со неколку различни видови живеалишта како мешана шума како природна шума, дабова шума, борова шума обележана, отворени пасишта и мочуришта. Природниот резерват Кносторпс содржи остатоци од село од 1700 век

На врвот