fbpx

Црква Малила-Гардведа

Црква Малила Гардведа 1
Алкаререт природен резерват
шоу Фото

Црква Малила-Гардведа

Во 1800 година, двете парохии Малила и Гардведа формираа заедничка парохија. Ова по посетата на епископот во 1768 година кога и дрвените цркви на Малила и Гардведа беа осудени поради нивниот „живот за живеење“. Бидејќи овие две цркви беа оддалечени само на 1/4 милја, беше одлучено во рамките на парохиите да се изгради заедничка црква во Малила. Црквата е изградена помеѓу 1820-1822 година.

Старите цркви биле срушени и каде што некогаш стоела црквата Гардведа, денес има капела и спомен крст.

Осветувањето на новата црква се случило дури на 16 мај 1824 година и го извршил владиката Маркус Валенберг.

Во црквата има орган од Свен Нордстром. Се смета за едно од најголемите богатства на органите во Шведска. Собранието штедеше 24 години да плати за набавката на органот.

На гробиштата има надгробна плоча над Ханс Дрејк аф Хагелсрум (ум. 1653) гувернер и гувернер на Нарва и неговата сопруга Хелена Снакенборг, родена Бат (1590-1660).

Во црквата има погребно оружје по и.а. Густаф Дрејк од Хагелсрум (1634-84). Вршел пиратерија на Балтичкото Море во текот на годините 1657-62 и е модел за „Слободниот прекинувач на Балтичко Море“ на Виктор Ридберг.

Сподели

Критика

4/5 пред 2 месеци

Убава мала дрвена капела. За жал, не вреди да се посети. Затворен е и голем е само околу 5х5м. Го посетивме само затоа што и онака го поминавме кога планинаревме.

5/5 пред 2 месеци

5/5 пред една година

2022-02-22T10:09:13+01:00
На врвот