fbpx
DSC03666 намалена
Алкаререт природен резерват
Форнборген во Блаџулт

Кај Блажулт има антички замок од железното време и на сртот под планината има четири гробници, од кои најстарата е од неолитот. Во една од гробниците има ковчег од камени плочи долг 3,5 метри.
Блаџулт се наоѓа на 15,6 км источно од централниот град на Холтсфред. Античкиот замок се наоѓа на планината и гробниците на гребенот под патот. Камениот ковчег е древна погребна комора која се состои од обично рамни камени плочи, правоаголно поставени и со покривни плочи. Камените ковчези биле користени за време на доцното камено време, а некои се користеле и за време на раното бронзено време. Ковчегот во Блажулт е опкружен со камен амбиент. Антички замок е утврден објект, обично од железното време, кој можеби имал различни функции. Тие честопати се користеле како прибежишта за време на немири или места за чување на патеки. Тие обично се наоѓаа на сртот на планините или височините на моренот каде што карпите, падините, мочуриштата итн. Се користеа како природна бариера. Можно е подрачјето под планините некогаш да било езерско дно и дека за време на железното време постоела водна врска со Балтичко Море. Областа можеби е исушена неодамна.

Сподели

Критика

5/5 пред 3 недели

Прекрасно! Добро одржувана патека околу античкиот замок и гробното место. Добро означен.

5/5 пред 4 недели

Прекрасен поглед од врвот на планината. Лесно станува дури и за децата.

5/5 пред 10 месеци

Прекрасно место за уживање во историјата и природата

4/5 пред 2 години

Стана побрза посета, но сосема пријатно место со убав поглед од врвот.

5/5 пред 3 години

Добро уреден со знаци со инфо. И само прошетка нагоре и надолу по планината.

2022-08-02T14:12:01+02:00
На врвот