Som ett yxhugg rakt igenom naturen ligger den där, Smålands enda riktiga kanjon. En sju kilometer lång ravin där väggarna på sina håll reser sig 40 meter upp över botten.

Mitt i den här dalgången reser sig själva kastellet. En 20 meter hög pelare i sten sticker rakt upp i luften och det krävs både mod och skicklighet för att klättra upp i den. Restplint eller restberg är ett finare namn på den här bildningen. Själva Moredalen är en Skurdal, en sprickbildning som vidgats och fördjupats av inlandsisen, med senare assistans från många vintrars smältvatten.

I den skuggiga ravinen kan den naturintresserade upptäcka många intressanta moss- och lavarter. Plus en ovanlig ormbunksflora. Korparna häckar i branterna och deras kraxande hjälper till att förstärka känslan av ödslighet i området. Ett besök i ravinen är inte alldeles ofarligt, det gäller att ha koll på barnen i branterna. Ett besök här görs alltid på egen risk.

Vägbeskrivning : Lämpligast reser man med bil från Virserum och följa vägen mot Fågelfors. Från Virserum är det ca 25 km till ravinen