fbpx
image 1
Vy över sjön Linden
Vy över sjön Linden

Stora Hammarsjöområdets största sjö – en vacker sjö med högt sportfiskevärde och stora utvecklingsmöjligheter.

Stora Hammarsjön är en riktig vildmarkssjö och är lite av en karaktärssjö för hela området. Den är varierad med sju stycken öar, stora djup, grunda vikar och flera till- och frånflöden. Dessa faktorer skapar en spännande fiskesjö. Sjön ligger sydväst om Hultsfred och man hittar till den via skyltning till Stora Hammarsjöområdet väster om Hultsfred från väg 34. Sjön är näringsfattig och omges främst av barrskog. Runt sjön i norra delen är det mycket sten och barrskog och i nordväst ligget ett domänreservat som består av en ås med ekskog. På vissa platser runt sjön dominerar hällar med intilliggande pors och tallskog.

I andra områden finns mossmarker med starr, skvattram, björk och tall. Alla bottentyper finns representerade i sjön med dominans av dy och grus. Vattenvegetationen är gles och består av näckrosor, bladvass, vattenklöver och säv. I norra delen av sjön finns olika boendemöjligheter och en vacker och populär badplats med vindskydd och grillplats. I södra delen av sjön, vid vägbanken, finns vindskydd, grillplats och handikappanpassat fiske.

Stora Hammarsjöns sjödata

0hektar
Sjöstorlek
0m
Maxdjup
0m
Medeldjup

Stora Hammarsjöns fiskearter

 • Abborre

 • Gädda

 • Ruda
 • Siklöja

 • Öring
 • Mört

 • Brax
 • Sik
 • Lake

Köp fiskekort till Stora Hammarsjön

Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98

Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06

Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95

Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löser du på:

Frendo (Preem), Hultsfred

Frendo (INGO), Målilla

Tips

 • Nybörjaren: Gäddfisket.

 • Proffset: Fiske efter storöringen.

 • Upptäckaren: Ismete efter öring. De som upptäcker och utvecklar det i sjön blir nog kända!

Fisket i Stora Hammarsjön

Man kan bedriva ett varierat sportfiske i sjön. Gäddfisket är bra utefter kanterna i norra delen och ner mot västra kanten. På dessa områden är det bra att spinnfiska med skeddrag och vobblers på 2-3 meters djup. En bra sträcka för gädda är vid vägbanken i söder. Gäddan går även bra att ismeta och det finns stor chans på fisk över 10 kg. Abborren går att hitta runt hela sjön men bra platser är i nordvästra delen där man kan meta och pimpla. Meta braxen kan man göra norr om badplatsen med bottenmete och beten som mask, maggot och majs.

Öringsfisket är ett toppintressant fiske där det finns chans på riktigt stor öring över 5 kg. SFK Kroken har satt ut öring under lång tid och dessa är i dag mycket stora. Öring kan man fiska runt öarna, i området mittemot badet och utanför handikappbryggan i söder. Både fluga och spinn fungerar och en bra tid för detta fiske är sommarkvällar och tidig höst. Troligen äter öringen mycket fisk i sjön, så det är bra att fiska med fisklika skeddrag och vobblers i blått och silver. För flugfisket fungerar samma flugor som för regnbågsvattnen.

Vid örings- och gäddfiske är det bra att hyra en båt för att kunna söka av större ytor på sjön. Stora Hammarsjön är ingen lättfiskad sjö, men med lite uppsökaranda och envishet så hittar man förr eller senare fisken.

Ansvarig förening

SFK Kroken. Läs mer om föreningen på SFK-Krokens webbplats.

Dela

Recensioner

5/5 för 6 månader sedan

Mycket vacker o fin plats utanför Hultsfred och Målilla. Här kan man stanna till med husbil eller husvagn och njuta av ett naturligt lugn. Och många väl underhållna vandringsledersom är väl värt o prova!!!!

5/5 för ett år sedan

En trevlig och fin natur och miljö väl värt ett besök

5/5 för ett år sedan

Fint vandra området

5/5 för 2 år sedan

En riktigt underbar sjö

5/5 för 2 år sedan

Bra för själen

Karta

Alla fiskesjöar
2021-07-02T12:58:47+02:00
Till toppen