fbpx

Ta er ut på en Upptäckartur!

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.

Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur!

1. WIMER BIKE PARK
Från en härlig flowtrack till utmanande leder slingrar sig Wimer Bike Park i de norra delarna av Vimmerby. Här hittar ni fyra leder att njuta av och en busig liten bana av BMX-karaktär att leka och värma upp i. Oavsett erfarenhet av stigcykling finns något för er i Wimer Bike Park. Backar och lutningar åt olika håll, stenar och rötter att ta dig runt, härliga miljöer, klurigheter och sköna fartpartier. Polera hjälmen, kolla trycket i däcken och ge er ut på ett äventyr!

2. KRÖN RUNT
Längs med den långsmala sjön belönas ni med flera kilometer av vacker sjöutsikt. Från höjden i Vennebjörke speglar vattnet en magisk kvällssol och solvarma dagar. Belönas med ett stopp vid den inbjudande badplatsen för ett dopp i det blå eller välförtjänt fikapaus. Rulla vidare med sällskap av kor, får och hästar i de
intilliggande hagmarkerna för att sedan korsa sjön och fortsätta tillbaka i motgående väderstreck. Om så med annorlunda, fortsatt vackra vyer med gårdar, hagmark och småländsk skog.

3. DACKESTUPET
Från toppen av Dackestupets slalombacke beskådar ni den fantastiska vyn över det småländska landskapet. I en resa nedför skidbacken tar du dig igenom byggda hinder såsom pumps, velodrom, stocktrappa och drop. Kombinerat med följsamma och härliga partier, tuffa stigningar tillbaka till toppen samt
avancerade tekniska partier står ni inför en utmaning. I områdets tuffaste slinga avverkar ni närmare 110 höjdmeter! Är ni inte riktigt redo för denna utmaning väljer ni lite snällare slinga både i och runt Dackestupets höjder.

4. DRESSIN
Vägarna byts mot gamla tågspår och cykeln byts mot dressin när ni bland tall och lövskogar trampar fram genom Småland. Att med vinden i håret susa fram på det smala tågspåret. 1984 gick sista resan på det 891 millimeter breda spåret för att senare bli ett byggnadsminne som varje sommar förena kultur- och teknikhistoria med upplevelser då nostalgitåg och dressiner rullar längs med spåren. Mellan Hultsfred och Målilla trampar ni er enkelt fram
och närliggande rastplatser ger möjligheten packa upp fikakorgen eller stanna till för ett svalkande dopp.

5. Högefälle Mountainbike Park
Mitt i småländsk natur strax utanför Eksjö ligger Högefälle Mountainbike Park. Med en inbjudande MTB-banan bestående av naturliga och uppbyggda hinder, broar och hopp passar spåret elitcyklisten såväl som motionären. Ett krävande XC–spår med stenhårda och tuffa stigningar, lekfyllda nerfarter, serpentiner,
skräckinjagande drop och hopp utlovar adrenalinkickar för den mest erfarna stigcyklaren.

6. CYKLA I FILMLANDSKAPET SMÅLAND
Cykla i det vackra filmlandskapet som går genom en kuperad del av Småland. Ta det lugnt, kliv av cykeln och gå uppför backarna, njut av utsikten och av att rulla nedför. I korgcykling är det inte den som kommer först i mål som vinner, utan den som har upplevt mest längs vägen! Cykla igenom inspelningsplatser för så väl Emil i Lönneberga som Alla barnen i Bullerbyn, passera glittrande sjöar och njut av det sagolika landskapet från cykelsadeln. Med fördel
packas både picknik och badkläder i korgen för flera stopp i fantastiska miljöer.

7. Albert Engströmsleden
På kuperad led med asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö slingrar sig Albert Engströmsleden. Som namnet avslöjar leds ni förbi Albert Engströms Hult med föräldrahemmet Engströmsgården, gravplatsen vid Hults Kyrka samt den omskrivda Fattigstugan. De kulturella sevärdheterna blandas med imponerande naturfenomen som den 800 meter långa bergsklyftan Skurugata med djup gravsänka och en av Smålands högsa punkter, Skuruhatt. Genom stad och landsbygd är det aldrig långt till ett fikastop eller dopp i det blå för att vila trötta ben och bara njuta av dagen.

Fika och ät här
Filmbyn Småland
Café kröngården
Musteriet
Hotell Dacke
Palace Hotell
Eksjö Konditori Gamla Stan
Lennarts konditori
Princess konditori

Hyr här
Motorsport, Vimmerby
Cykla i Filmlandskapet Småland
Hultsfred strandcamping
Cykelsmedjan, eksjö

Bo här
Hitta ett stort urval av
boende på:
vimmerby.com
visiteksjö.se
visithultsfred.se

1. Ingebo Hagar 1,2-4,2 kilometer

I den lilla bondbyn utanför Vimmerby hittar du Ingebo Hagar, med en historia som går tillbaka till 1600-talet. Kretsloppsbyn är hem åt får, hästar, grisar, ankor, höns, kaniner, hundar och katter men också fyra stycken vandringsleder. Från 1,2-4,2 kilometer genom småländsk natur promenerar ni bland lövträd som hassel, ek och asp, genom hagmarker med gårdens får och lamm vidare längs gärdesgårdar, mossar, barrskogar och kolarkoja. De längre rundorna tar dig även en bit på Kungsvägen som under hundratals år var riksvägen mellan Stockholm och Kalmar. Här färdades allt från kungar till bönder på sina dagliga resor och storslagna äventyr. Andas in den friska luften, lyssna till djuren och se hur våren och sommaren tar över skogen under ett besök i Ingebo.

Kartor och information
Ingebo Hagar 

2. Norra Kvills Nationalpark 2,5-4 kilometer

Bland omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock ligger Norra Kvills Nationalpark, den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. I 150 år har skogen fått leva fritt och vuxit sig både stor och gammal. Välmarkerade leder banar väg för skogsupplevelser utöver det vanliga. Med chans att möta den ståtliga tjädern, passera otaliga träd med brandljud och höra sparvugglans läten i skymningen blir varje besök unik. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.

Kartor och information
Norra Kvills Nationalpark 

3. SkrôleHie 3,5 kilometer

Bland stora stenblock, gamla nedfallna träd och tät växtlighet med rödlistade mossor, lavar och svampar i det 114 hektar stora naturrestervatet Stuverydsbäcken gömmer sig en naturupplevelse utöver det vanliga. En 800 meter lång ravin där ett porlande vattendraget med en unik öringsstam, slingrar sig fram. Gömd i kuperad terräng där små stigar och större broar och ramper leder er förbi den ståtliga tjäderns spelplats och genom gamla skogar med såväl barr som lövträd. Välkomnas till SkrôleHies sagovärld!

Kartor och information
Skrôle Hie 

4. Skurugata och Skuruhatt

Den har kallats södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen, den 800 meter långa förkastningssprickan strax utanför Eksjö. Ett besök är en storslagen naturupplevelse där ni kryssar mellan stenblock och vandrar längs bergsväggar som är upp till 35 meter höga. Det speciella klimatet nere i gatan resulterar i en intressant flora bland annat med mossor som vissa endast förekommer i fjälltrakten. När ni nått djupet av Skurugata belönas ni med törstsläckande kristallklart vatten. Väljer ni vägen uppåt hamnar ni vid utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. En fantastisk utsikt med en hänförande vy över det småländska skogslandskapet. Rusta er med stövlar och oömma kläder för en upplevelse utöver det vanliga både på höjden och djupet!

Kartor och information
Skurugata och Skuruhatt 

5. Stora Hammarsjöområdet 1,5-10 kilometer

Intressant flora och fauna, rikt djurliv och cirka 25 glittrande sjöar och gölar. I den inbjudande naturen i Stora Hammarsjöområdet finns allt för den perfekta skogspromenaden. På fyra vandringsleder i olika längder får ni ta del av Smålandsskog som för den uppmärksamme innehåller norrlandskaraktäristiska inslag som hjortron och dvärgbjörk. Med start i Kalvkättes trädgård vandrar ni längs grusstigar till Stora Hammarsjön. Är ni fortfarande vandrarsugna, fortsätt på smala stigar runt den glittrande sjön eller ströva i en riktig trollskog med gamla tallar och lavklädda stenblock på Björnnäsets naturreservats kortare leder.

Kartor och information
Hammarsjöleden
Hammarsjön runt
Björnnäsets naturreservats

6. More Kastell

Smålands Grand Canyons är en sprickbildning som bildades när inlandsisen smälte för 12 000 år sedan. Ravinen är cirka 7 kilometer lång och på vissa ställen reser sig väggarna upp till 40 meter över dalbotten. More kastell är en ovittrad så kallad restplint som reser sig som mest cirka 20 meter över marken är mycket brant på sina ställen. Ett häftigt äventyr för den som vågar!

Kartor och information
More Kastell 

7. Sevedeleden/Höglandsleden/Lönnebergaleden

För den vana vandraren eller den som letar efter en utmaning går Sevedeleden, Lönnebergaleden och Höglandsleden hand i hand. I ett kuperat landskap med höga berg och djupa dalar slingrar sig lederna genom norra Småland. Möt fascinerande naturfenomen, vandra på historiska stigar och se det bästa av den småländska naturen. Varken Sevedeledens 50 kilometer långa huvudled med tillhörande påfartsleder eller Lönnebergaledens 55 kilometer mäter sig mot Höglandsledens stora spridning i Småland, med sina 44 mil. Anpassa din vandring på de många milen leder som löper genom Hultsfred, Vimmerby och Eksjö till en förmiddag, heldag eller veckas genuin smålandsvandring.

Kartor och information
Höglandsleden
Lönnebergaleden 
Sevedeleden

Norra Kvills Nationalpark 4 scaled SKURUGATA 6210 scaled vandringsled Hammarsj%C3%B6 I

Upptäckartur – Astrid Lindgren

Som en saga breder sig det böljande landskapet ut över norra Småland. Tät tallskog varvas med ståtliga granar och glittrande sjöarna och hänförande vyer. Se platserna du så många gånger passerat med nya ögon eller upptäck ett nytt smultronställe omgivet av skog och mark.Med den småländska naturen runt om sig är det aldrig långt till en upptäckartur i Astrid Lindgrens fotspår.

1. Astrid Lindgrens Näs
Här på gården Näs, i det röda huset som går att skymta bakom träden, startade Astrid Lindgrens liv 1907. Tillsammans med sin familj bodde hon här tills hon vid 18 års ålder flyttade till Stockholm. Astrid Lindgren har berättat om hur syskonen levde ett lyckligt Bullerbyliv med mycket trygghet och frihet tillsammans med föräldrarna på gården Näs.

Mycket av inspirationen för Astrid Lindgrens sagor är hämtade från lekar, upplevelser och samtal här på Näs. Detta är något som också är genomgående i museum, utställningar och trädgårdar.

Längs med staketet till Näs kan ni se den stora almen som både inspirerat Uggleträdet i Alla barn i Bullerbyn och Sockerdricksträdet i sagorna om Pippi Långstrump.
– Inträde

2. Astrid Lindgrens Vimmerby
Astrid Lindgrens berättelser är fyllda med detaljer och historier från platser och personer som varit en del av hennes liv i Vimmerby. Båtmansbacken med sina små gatstensklädda gator, blommande trädgårdar och backiga gränder som liknar staden Lillköping där detektivböckerna om Kalle Blomkvist utspelas. Den tidigare speceriaffären i gula lilla huset på Storgatan som kom att utvecklas till den affär där Pippi Långstrump stövlade in för att köpa arton kilo karameller.

Klemens gränds kullerstensklädda gränd precis intill Astrids första arbete på Wimmerby Tidning som fick bli kuliss vid scenen när Emil i Lönneberga kommer från doktorn efter att ha fastnad med huvudet i soppskålen. Bra för att nämna några betydelsefulla plaster bara ett stenkast från Vimmerby Torg.

3. Astrid Lindgrensstaty
Med sina berättelser har Astrid Lindgren satt Vimmerby på kartan. Sommaren 2007, året då Astrid Lindgren skulle fyllt 100 år, invigdes denna staty där författaren sitter vid skrivmaskinen i sitt arbetsrum. Statyn är skapad av Marie-Louise Ekman tillsammans med några av hennes elever vid Kungliga Konsthögskolan. Tanken bakom statyn är att fokus ska hamna på dig som besökare istället för Astrid Lindgren själv, genom att ha en stol mitt emot författaren.

4. Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens författarskap kommer till liv genom ett besök i Astrid Lindgrens Värld. Bland djur, sånger och dans går ni mellan Pippis Villa Villekulla, Emils Katthult, Ronjas Mattisborg, Körsbärsdalen och Törnrosdalen från Bröderna Lejonhjärta och många fler platser som bjuder in till upplevelser. Leken är alltid i fokus och från inte-stötamarken-banan och lekladan till kvarnen och Björkdungen och berättelserna kommer till liv på parkens alla scener.

-Inträde

5. Bullerbyn
Omgivet av den småländska naturen i Sevedstorp står de tre små gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Det var denna plats Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn då hennes far Samuel August växte upp den mellersta gården.

När snön låg vit över husen år 1986 började man filma utomhusscenerna i och runt Sevedstorp. Hela trakten blev involverade i filmatiseringen. Byborna ställde upp som statister, barnen som gick i Pelarne skola fick medverka som skolbarn i filmen och de närliggande gårdarnas djur blir filmstjärnor.

Idag lever Bullerbyn upp under sommaren när djur flyttar in i hagarna, cafét gräddar våfflor och den höfyllda höskullen samt det gröna gräset bjuder in till lek och bus.

– Parkeringsavgift

6. Katthult
På de slingriga vägarna längs med hagmarkerna reser ni mot filmernas Katthult. I byn Gibberyd levde bönderna ett vanligt bondeliv när ett filmteam klev in på gården 1970 och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga just här. Gården passade berättelserna perfekt där den låg vackert på en sluttning omgiven av blommande körsbärsträd och syrenbuskarna. Eftersom den småländska gården var i bruk och fylld med redskap, djur och engagerade statister som gärna visade upp deras naturliga dialekter och kläder från sent 1800-tal hade man allt man behövde i Gibberyd.

Att besöka Katthult idag är som att gå rakt in i berättelserna om Emil i Lönneberga. Här hittar ni snickerboa fylld med Emils trägubbar, familjen Svenssons vackra hus och flaggstången där Ida hissades upp i de kända filmerna.

– Inträde

7. Filmbyn Småland
Placerat mitt emellan de två historiska byarna, i Mariannelund, ligger Filmbyn Småland. Utställningen hos Filmbyn Småland bjuder på allt från filmens värld. Se hur uppbyggda kulisser används, hur scener filmas och rekvisita från filmerna och mycket mer. Gå mellan Pippis kök och Saltkråkans lanthandel och många fler kulisser i ett trevligt sällskap av favoritkaraktärerna från filmerna som genom audioguider berättar om deras upplevelser. Den interaktiva delen av utställningen sätter sångrösten på prov i karaokebåsen och låter dig digitalt hissas upp i flaggstången likt Ida och precis som Ronja och Birk hoppa över helvetesgapet. Självklart kan allt filmas och tas med hem för att visa nära och kära.

– Inträde

Dela

Alla konst & hantverk
2021-01-15T11:07:57+01:00
Till toppen