fbpx
image 1
Vy över sjön Linden
Vy över sjön Linden

Alegöl eller Ålegöl, som det står på kartor, är ett fint regnbågsvatten. Gölen ligger ca 5 km söder om Hultsfred och för att hitta den så svänger man av från väg 34 och följer skyltning. Gölen ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken arrenderar. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge varje säsong. Regnbågen som tas från en lokal fiskodlare är fin och stridbar. Vattnet är en typisk skogsgöl men med förhållandevis klart vatten då källvatten rinner ut i gölen. Omgivningen består av tallskog och myrmarker. På stranden växer pors och i vattnet är växtligheten sparsam och består av starr och näckrosor. Runt sjön finns en mängd bryggor som gör fisket lättillgängligt. Parkering, vindskydd och grillplats finns intill gölen.

Alegöls sjödata

0hektar
Sjöstorlek
0m
Maxdjup

Alegöls fiskearter

  • Regnbåge
  • Ruda

Köp fiskekort till Alegöl

Sivert Blom, Blixerum
0383-73 30 23
Hans och Teresia Edvinsson, Ingelstorp
0495-400 07
Jan-Åke Hall
0495-405 36

Tips

  • Nybörjaren: Spinnfiske efter gädda och abborre för att lära sig mera om variationer i en sjö.

  • Proffset: Flötmete med stora betesfiskar på jakt efter storgäddor.

  • Upptäckaren: Ismetaren har massor att utforska, likaså specimenmetaren

Fisket i Alegöl

Bara fiske med fluga är tillåtet. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge och Alegöl är ett mycket bra nybörjarvatten för att träna flugfiske. Det är bra med kastutrymme, något som ofta behövs då man är nybörjare. Lämplig flugfiskeutrustning är klass 5-6 och flugor som är bra är Europa-12, Montana i olika färger/varianter, Wolly bugger, Streaking caddies och olika Zonker. Det är bra att testa olika flugmönster och att fiska flugan på olika djup. Eftersom regnbågen är en laxfisk så trivs den bäst i lite kallare vatten. Under vår och höst är den aktivare och står på grundare vatten, ofta strandnära. Under sommaren då det är varmt är fisket sämre, då fisken ställer sig på de djupare områdena.

Regnbågsfisket är därför bäst då vattnet inte är alltför varmt och ofta är fisket bra vid väderomslag. Ofta ser man vakande fisk och det lönar sig ofta att prova att lägga flugan intill vakringar. Den vanligaste storleken på fisken är mellan 1-2 kg men det fångas även större fiskar, ibland uppåt 5 kg. Vid informationstavlan finns en pärm där man registrerar fångad fisk. Det är viktigt att rapportera fångster för att klubben ska kunna utvärdera och följa upp fisket på bästa sätt.
En djupkarta på sjön är ett bra hjälpmedel för att hitta gäddan. Djupkarta för Linden och andra vatten i denna guide finns att få tag på. Ett ekolod är det lättaste sättet att få koll på djupet men det går även att få vägledning genom att titta på omgivande mark. Branta stränder fortsätter ofta ut i vattnet och signalerar djupt vatten vilket gör att storgäddan trivs.

Förutom fiske med släpande vobbler efter båt så fungerar det bra att spinnfiska gädda längs kanterna vid uddar och öar och inne i vikarnas grundare vatten. Fiska då med skeddrag eller vobbler. Sjön är med all säkerhet även ett bra vatten för gäddmete under sommaren/hösten och för ismete på vintern. I sjön finns dessutom stora sutare och vattnet har alla förutsättningar som behövs för att kunna producera riktigt stora. Prova att meta i viken vid Lixerum och var beredd på överraskningar.

Ansvarig förening

SFK Kroken. Läs mer om föreningen på SFK-Krokens webbplats.

Dela

Karta

Alla fiskesjöar
2021-11-30T18:12:57+01:00
Till toppen