fbpx
Pressbyrån1 scaled
Alkärrets naturreservat
Smalspåret100år 072 scaled

Upplev känslan av att åka de klassiska orange-gula rälsbussarna som andas 50-tal mellan Virserum och Åseda. Njut av nostalgimiljöerna och ta en fika med sju sorters kakor i restaurangvagnen.

På Virserums station hittar du den gamla nostalgikiosken “Pressbyrån”.

Virserums stationshus

Stationshuset och godsmagasinet blev byggnadsminnen 2005, samtidigt med smalspårssträckan mellan Hultsfred och Virserum. Beslutet innebar att hela sträckan Västervik-Virserum numera är byggnadsminne, tillsammans med fyra stations- och andra byggnader vid järnvägen.

Stationshuset uppfördes 1911. I bottenvåningen finns väntsal, expedition och resgodsrum. I ovanvåningen finns en tidigare bostad för stinsen.

Magasinsbyggnaden byggdes samtidigt med stationshuset. En större utbyggnad gjordes 1936 för att svara mot en ökning av styckegodstrafiken, och magasinet i Virserum var det största utefter smalspårslinjen. Detta föranleddes av behovet av att kunna förvara möbler och andra snickeriprodukter från Virserums många möbelfabriker i avvaktan på transport till kunder. Magasinet står på höga stenplintar och har ett sadeltak med tvåkupigt lertegel.

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas.
Jag godkänner

Dela

Alla kulturhistoriska miljöer
2022-02-22T10:28:11+01:00
Till toppen