fbpx

Smalspåret Virserum-Åseda

Pressbyrån1 scaled
Alkärrets naturreservat
Smalspåret100år 072 scaled

Upplev känslan av att åka de klassiska orange-gula rälsbussarna som andas 50-tal mellan Virserum och Åseda. Njut av nostalgimiljöerna och ta en fika med sju sorters kakor i restaurangvagnen.

På Virserums station hittar du den gamla nostalgikiosken “Pressbyrån”.

Virserums stationshus

Stationshuset och godsmagasinet blev byggnadsminnen 2005, samtidigt med smalspårssträckan mellan Hultsfred och Virserum. Beslutet innebar att hela sträckan Västervik-Virserum numera är byggnadsminne, tillsammans med fyra stations- och andra byggnader vid järnvägen.

Stationshuset uppfördes 1911. I bottenvåningen finns väntsal, expedition och resgodsrum. I ovanvåningen finns en tidigare bostad för stinsen.

Magasinsbyggnaden byggdes samtidigt med stationshuset. En större utbyggnad gjordes 1936 för att svara mot en ökning av styckegodstrafiken, och magasinet i Virserum var det största utefter smalspårslinjen. Detta föranleddes av behovet av att kunna förvara möbler och andra snickeriprodukter från Virserums många möbelfabriker i avvaktan på transport till kunder. Magasinet står på höga stenplintar och har ett sadeltak med tvåkupigt lertegel.

Dela

Alla kulturhistoriska miljöer
2021-02-13T17:55:18+01:00
Till toppen