fbpx

Lasse-Maja grottan

DSC0016 scaled
Alkärrets naturreservat

Lasse-Maja grottan eller Stora Lassa Kammare har en spännande historia att berätta.

I den här grottan sökte folket i Klövdala by skydd undan danskarna 1612. Enligt en annan inte helt trovärdig utsago påstås att denna grotta skulle ha varit ett gömställe för Lasse-Maja, tjuven i kvinnokläder. Vad sanningen än är vet man att under det här klippblocket har männinskor gömt sig.

Under Kalmarkriget 1612 brändes byn ner av danskarna. Klövdalaborna klarade sig från att bli dödade av danskarna genom att gömma sig i Stora Lassa Kammare. Den ligger dold under ett klippblock och härbärgerar två rymliga kammare. Med hjälp av en stege kan man ta sig ned till den underjordiska boningen. I ett fastebrev i pergament från tinget i Målilla 1614, nämns att de som bodde i Klövdala fick ny fasta (lagfart) sedan de gamla handlingarna förkommit i kriget med danskarna.

Lars Molin (1785-1845) från Ramsberg i Västmanland gjorde en rad stöldturnéer genom landet. Han var utklädd till kvinna, därav namnet Lasse-Maja, och undkom i det längsta lagens långa arm. Under en av dessa räder sägs det att han har haft sitt tillhåll i grottan.

Enligt Edvard Matz som har behandlat Lasse-Majas liv i två böcker var han aldrig verksam i den här delen av Sverige utan höll sig till i Mälardalsområdet.

Efter att ha bestulit kyrksilvret i Järfälla kyrka dömdes Lasse-Maja till livstids straffarbete på Karlstens fästning i Marstrand 1813. Han benådades 22 år senare.

Under fängelsevistelsen skrev han sin livsskildring "Lasse-Majas besynnerliga äventyr".

Alla hembygdsgårdar
2020-10-08T15:15:57+02:00
Till toppen