fbpx

Lönneberga hembygdsgård

IMG 20190807 154919
Alkärrets naturreservat
En lada i en hembygdspark

Park i en naturskön miljö. Där finns snusbod, marknadsbod, kaffestuga och linbastu med mera.

Lönneberga Hembygdsgille grundades 1941. De räddade och tog hand om omoderna byggnader, möbler, husgeråd, redskap och andra kulturföremål. Första året som de var i drift försökte man att göra sig känd genom att värva medlemmar. Ett folkdanslag bildades och uppträdde under en hembygdsfest vid kyrkan (Klockargården) anordnat av gillet. Festerna utökades och hade programinslag som Silverdalens musikkår, Manskör och Damkör samt amatörteatersällskap.

Det samlades in museiföremål och det gavs gåvor från lokalbefolkningen i form av gamla ting. För att förvara dessa saker behövdes en museibyggnad. Då köptes det mark vid ett ekbevuxet område utmed gamla vägen kyrkan-Åkarp. En ryggåsstuga som kallas Snusboa skänktes till området. Sedan köptes den gamla huvudbyggnaden och en större visthusbod som kom ifrån Klockargården.

Festerna fortsatte fram till 1960-talet då kostnaderna var högre än inkomsterna. Då började man ha enklare midsommarfirande.

Servering sommartid.

Dela

Recensioner

5/5 för 3 veckor sedan

Mycket trevlig miljö, fina byggnader och goda våfflor!

5/5 för 3 månader sedan

Härlig idyll. Negativa är endast en toalett. Gick bra för oss. Vi var ensamma.

5/5 för 2 månader sedan

Lugnt och vackert

2/5 för ett år sedan

Tyvärr var platsen överreklamerad på en ställplatssida. Säkert bra som hembygdsgård men vi for vidare.

5/5 för 2 år sedan

En otroligt idyllisk plats. Många små kovägar den sista biten fram men oj, oj, oj. Här visar sig den svenska naturen sig i sitt esse. Välbevarade byggnader och tillgång till riktig toalett.

2022-06-29T14:38:03+02:00
Till toppen