fbpx
IMG 20190807 154919
Alkärrets naturreservat
En lada i en hembygdspark

Park i en naturskön miljö. Där finns snusbod, marknadsbod, kaffestuga och linbastu med mera.

Lönneberga Hembygdsgille grundades 1941. De räddade och tog hand om omoderna byggnader, möbler, husgeråd, redskap och andra kulturföremål. Första året som de var i drift försökte man att göra sig känd genom att värva medlemmar. Ett folkdanslag bildades och uppträdde under en hembygdsfest vid kyrkan (Klockargården) anordnat av gillet. Festerna utökades och hade programinslag som Silverdalens musikkår, Manskör och Damkör samt amatörteatersällskap.

Det samlades in museiföremål och det gavs gåvor från lokalbefolkningen i form av gamla ting. För att förvara dessa saker behövdes en museibyggnad. Då köptes det mark vid ett ekbevuxet område utmed gamla vägen kyrkan-Åkarp. En ryggåsstuga som kallas Snusboa skänktes till området. Sedan köptes den gamla huvudbyggnaden och en större visthusbod som kom ifrån Klockargården.

Festerna fortsatte fram till 1960-talet då kostnaderna var högre än inkomsterna. Då började man ha enklare midsommarfirande.

Servering sommartid.

Dela

Recensioner

2/5 för ett år sedan

Tyvärr var platsen överreklamerad på en ställplatssida. Säkert bra som hembygdsgård men vi for vidare.

5/5 för ett år sedan

En otroligt idyllisk plats. Många små kovägar den sista biten fram men oj, oj, oj. Här visar sig den svenska naturen sig i sitt esse. Välbevarade byggnader och tillgång till riktig toalett.

4/5 för ett år sedan

Lugnt och trevligt område som var väldigt fint ordnat.

5/5 för 2 år sedan

Fint belägen hembygdsgård och trevlig att titta och handla hantverk och mat.

5/5 för 2 år sedan

Lönneberga Mat o Hantverk var en helt underbar dag. Många trevliga aktiviteter och ett bra utbud med utställare. Matutbudet var varierat och höll hög kvalitet.

Alla hembygdsgårdar
2021-07-02T10:29:12+02:00
Till toppen