fbpx
Vena hembygdsgård
Alkärrets naturreservat
Vena hembygdsgård

Hembygdsgården har en naturskön omgivning med en porlande bäck och en näckrosdamm. Ett hembygdscentrum av stort värde för Venabygden med flera byggnader av stort kulturhistoriskt värde.
Kärebystugan byggdes i Käreby i slutet av 1600-talet av militären J. Ärekrona och flyttades 1940 till hembygdsgården. Stugan består av ett stort rum och kök på bottenvåningen och två rum på övervåningen. I samtliga rum finns öppna spisar och fönster med blyinfattade rutor. På väggarna finns handmålade tapeter som bevarats i sitt ursprungliga skick. Det större rummet på övervåningen användes förr som skollokal och komministerbostad. En gång i tiden bodde där en prästman vid namn Johannes Lind (eller möjligen Lindner). Efter vad man kunnat ta reda på skulle han vara morfar till Albert Engström.

Castenhof från 1600-talet var förr i tiden torpstuga under prästgården. Numera tjänstgör den som hembygdsgårdens museum.

Klockstapeln från Vena gamla kyrkskola har flyttats till parken där den ringer in hembygdsfesterna. Där finns en linbastu från Brunsvik och en gammal loftbod från Fallhult.

Andra byggnader som föreningen har hand om är Bostället och Äspebäcken.

Dela

Recensioner

4/5 för en månad sedan

Väldigt naturskön, finns en lite scen och en damm. Bland de gamla husen växer det på sommaren en vild gräsmatta som det finns blommor i för insekterna. Perfekt för den som söker lugn och ro för en fika. Stor grusplan utanför att parkera bilen på.

Alla hembygdsgårdar
2021-06-24T09:35:21+02:00

Go to Top