fbpx

Målilla-Gårdveda hembygdspark

Hem » Se & göra » Sevärdheter » Hembygdsgårdar » Målilla-Gårdveda hembygdspark

Målilla Gårdveda Hembygdspark är en av Sveriges största och mest aktiva hembygdsparker. Här pågår aktiviteter året runt och parken utökas ständigt med nya sevärdheter.

I parken finns ett 30-tal byggnader och hembygdsföreningen har ca 3 000 föremål registrerade. I många av byggnaderna inryms ett antal museer med inventarier och historik från trakten.

Här har ni bland annat möjlighet att besöka ett motormuseum med motorer från sekelskiftet till 1960-talet.

I det gamla garveriets övervåning finns en stor utställning som inrymmer både ett vapenmuseum, och ett skolmuseum.

Så småningom kommer även ett sanatoriemuseum byggas upp i lokalerna. Hembygdsföreningen har tagit över Inventarier och föremål från Moliljan, tidigare Målilla Sanatorium som tog emot tbc-sjuka från år 1915. Den sista patienten skrevs ut 1973.

Vill du se Målillas första brandbil – en Ford AA 1930 så hittar du den i brandkårsmuseet. Det 300 kvadratmeter stora jordbruks- och vagnsmuseet har ett 15-tal vagnar. Där finns också ett sågverk med stocksåg, kantsåg och en 35-hästars Målillamotor från 1934.

Järnhandelsmuseet ger en genuin bild av Målilla Järn & Redskapshandel, grundat 1906.

I Speedwaymuseet kan du följa Dackarna genom tiderna med speakertornet från gamla speedwaybanan strax utanför.

Den kände hästuppfödaren Nils-Erik Hanssons Hästepok som sträcker sig ett 50-tal år fram till 2000-talet kommer så småningom inrymmas i någon av byggnaderna. För den intresserade finns där bland annat en stor samling av medaljer och diplom.

Målilla-Gårdveda hembygdsförening är även ägare av Hagelsrums masugn och Målilla Mekaniska Verkstad. Masugnen finns fem kilometer nordost om Målilla, vid Silveråns fall i byn Hagelsrum. Målilla Mekaniska Verkstad hittas på adressen; Södra Långgatan 6 i Målilla.

Kaffestugan från idrottsplatsen i Målilla flyttades 2013 till parken. Under sommaren kan du där njuta av en kopp kaffe och hembakat bröd.
Fler hus med olika historier och bakgrund finns att besöka i parken.
Det ordnas många arrangemang i parken under sommarhalvåret. Allt från Hultsfreds kommuns traditionella nationaldagsfirande till det stora evenemanget Motorns Dag som arrangeras första lördagen i augusti varje år.

Mer information om Målilla-Gårdveda Hembygdsförening och hembygdspark finns på deras egen webb

Alla hembygdsgårdar
2020-06-17T10:22:31+02:00
Till toppen