fbpx

Målilla-Gårdveda hembygdspark

IMG 1988 scaled
Alkärrets naturreservat
NyCafet

Målilla Gårdveda Hembygdspark är en av Sveriges största och mest aktiva hembygdsparker. Här pågår aktiviteter året runt och parken utökas ständigt med nya sevärdheter.

I parken finns ett 30-tal byggnader och hembygdsföreningen har ca 3 000 föremål registrerade. I många av byggnaderna inryms ett antal museer med inventarier och historik från trakten.

Här har ni bland annat möjlighet att besöka ett motormuseum med motorer från sekelskiftet till 1960-talet.

I det gamla garveriets övervåning finns en stor utställning som inrymmer både ett vapenmuseum, och ett skolmuseum.

Så småningom kommer även ett sanatoriemuseum byggas upp i lokalerna. Hembygdsföreningen har tagit över Inventarier och föremål från Moliljan, tidigare Målilla Sanatorium som tog emot tbc-sjuka från år 1915. Den sista patienten skrevs ut 1973.

Vill du se Målillas första brandbil – en Ford AA 1930 så hittar du den i brandkårsmuseet. Det 300 kvadratmeter stora jordbruks- och vagnsmuseet har ett 15-tal vagnar. Där finns också ett sågverk med stocksåg, kantsåg och en 35-hästars Målillamotor från 1934.

Järnhandelsmuseet ger en genuin bild av Målilla Järn & Redskapshandel, grundat 1906.

I Speedwaymuseet kan du följa Dackarna genom tiderna med speakertornet från gamla speedwaybanan strax utanför.

Den kände hästuppfödaren Nils-Erik Hanssons Hästepok som sträcker sig ett 50-tal år fram till 2000-talet kommer så småningom inrymmas i någon av byggnaderna. För den intresserade finns där bland annat en stor samling av medaljer och diplom.

Målilla-Gårdveda hembygdsförening är även ägare av Hagelsrums masugn och Målilla Mekaniska Verkstad. Masugnen finns fem kilometer nordost om Målilla, vid Silveråns fall i byn Hagelsrum. Målilla Mekaniska Verkstad hittas på adressen; Södra Långgatan 6 i Målilla.

Kaffestugan från idrottsplatsen i Målilla flyttades 2013 till parken. Under sommaren kan du där njuta av en kopp kaffe och hembakat bröd.
Fler hus med olika historier och bakgrund finns att besöka i parken.
Det ordnas många arrangemang i parken under sommarhalvåret. Allt från Hultsfreds kommuns traditionella nationaldagsfirande till det stora evenemanget Motorns Dag som arrangeras första lördagen i augusti varje år.

Mer information om Målilla-Gårdveda Hembygdsförening och hembygdspark finns på deras egen webb

Dela

Alla hembygdsgårdar
2021-01-11T15:09:39+01:00
Till toppen