fbpx
Kultur och Fritids bil 001 scaled
Alkärrets naturreservat
IMG 0798

Vekstaden är från 1900-talets tidiga år.

Här finns det enda kända exemplaret av Dunberg-Pettersson-motorn.

Verkstaden byggdes 1905. Den ersatte då en tidigare smedja och verkstad som funnits i närheten av Lönneberga station. Där hade år 1900 startats tillverkning av tändkulemotorer, som drevs med fotogen. En av initiativtagarna var Carl Oskar Pettersson som tillsammans med fyra andra personer bildat bolaget Dunberg, Pettersson & Co.

Efter 1905 fortsatte Carl Oskar Pettersson tillsammans med sina söner Albin och Ernst motortillverkningen. Ett 50-tal motorer om 2, 4 respektive 6 Hkr uppges ha levererats, bl a till köpare på Öland och i Västergötland. Tillverkningen upphörde på 1920-talet och omfattade även tröskverk och stickhyvlar.

Den motor som finns restaurerad i Ålund är det hittills enda kända exemplaret av Dunberg – Pettersson-motorn. Kanske ska den heta Lönneberga-motorn? Den är alltså ingen Haddarpsmotor som tidigare uppgetts.

Motorn drev verkstadens hela maskinutrustning och intilliggande snickarbod. En horisontell axel går genom hela verkstaden ut i det fria och in i snickarboden. I utrymmet mellan husen kunde man koppla på ett drivhjul till vedkap och stickhyvel.

En stor mängd föremål visar verkstadens olika användningsområden genom åren. Smedja, motorverkstad, försäljning och reparation av cyklar, motorcyklar och mopeder, rörmokeri med mera.
Verkstaden skänktes 1992 till Lönneberga Hembygdsgille av Barbro Lönnehed. Hennes man Rune var sonson till Carl Oskar Pettersson och arbetade själv under många år i verkstaden.

Dela

Recensioner

Alla museer & utställningar
2021-07-02T10:53:23+02:00
Till toppen