fbpx
Museet NN3 1
Alkärrets naturreservat
IMG 0798

Museet är ett levande museum. Museet är en kopia av en möbelfabrik från 1920-talet. De gamla maskinerna körs med remdrift och axelledningarna i taket drivs av det stora vattenhjulet. Den äldsta maskinen är från 1895. Flera av maskinerna är tillverkade i Hjortöströms som ligger strax utanför Virserum.

På 1940-talet fanns ett fyrtiotal tillverkare i området. Virserum var då en av landets stora möbelmetropoler. Hantverksmässig tillverkning av ekmöbler i hög kvalitet och små serier, var bygdens styrka, men blev också dess fall.

Museet visar också hur bildhuggare, tapetserare och bonare arbetade. På övervåningen finns en stor utställning av möbler tillverkade i Virserum. Museet omfattar också en smedja och ett sågverk.

I dag finns ingen möbelindustri kvar i Virserum. Sista fabriken lades ner vintern 2008.

Recensioner

5/5 för 2 månader sedan

Sevärt museum som finns kvar från den tid när Virserum var ett centrum för möbelindustrin. Alla dessa remdrivna maskiner som fortfarande fungerar, mycket sevärt. Dessutom finns en del gamla fina ekmöbler utställda. Trevlig guide som körde igång maskinerna så att man fick se hur det fungerade. Ett besök rekommenderas.

5/5 för 3 månader sedan

Väldigt duktig och trevlig man som visade oss hur maskinerna fungerade👍👍

4/5 för 3 månader sedan

Riktigt kul arbetslivsmuseum med alla maskiner i körbart skick.

5/5 för 2 år sedan

Intressant och välgjort museum och med väldigt bra guidning samt visning av möbelverkstad

5/5 för 2 år sedan

Fantastiskt levande museum med massor av fungerande maskiner och kunnig och engagerad ciceron.

Dela

Alla museer & utställningar
2021-07-07T11:28:54+02:00
Till toppen