Оваа веб-страница содржи таканаречени колачиња.

Според законот за електронски комуникации, кој стапи на сила на 25 јули 2003 година, секој што посетува веб-страница со колачиња мора да биде известен дека веб-страницата содржи колачиња, за што се користат овие колачиња и како може да се избегнат колачињата. Колаче е мала датотека со податоци што веб-страниците ја складираат на вашиот компјутер за да можат да го препознаат вашиот компјутер следниот пат кога ќе ја посетите веб-страницата. Колачињата се користат на многу веб-страници за да му овозможат на посетителот пристап до различни функции. Информациите во колачето може да се користат за следење на прелистување на корисникот. Колаче е пасивно и не може да шири компјутерски вируси или друг штетен софтвер.

Колачињата се користат како алатки, на пр. со цел да:
- поставки за складирање за тоа како треба да се прикажува веб-страница (резолуција, јазик и сл.)
Вклучете шифриран пренос на чувствителни информации преку Интернет
- овозможете набудување за тоа како корисниците ја асимилираат веб-страницата и со тоа собираат докази за тоа како веб-страницата може да се развива воопшто
- поврзете ја изложеноста на корисникот на рекламирање на веб-страници со неговите трансакции преку е-трговија како основа за пресметување на надоместокот до
веб-страницата и мрежите за рекламирање
- собирање информации за однесувањето на корисниците со цел прилагодување и ограничување на содржината и рекламирањето на посетените веб-страници на овие однесувања.

Оваа веб-страница користи колачиња за мерење на сообраќајот и со помош на веб-услугата „Google Analytics“ која користи колачиња, статистичките податоци за посетителите се собираат на веб-страницата. Овие информации потоа се користат заради подобрување на содржината и корисничкото искуство на веб-страницата. Колачињата се користат и за да му се овозможи на корисникот пристап до функцијата да се сеќава на изборот на земја / јазик до следниот пат кога посетителот ќе ја посети со истиот прелистувач. Колачињата се користат и за запомнување на секое прилагодување на достапноста.

Колачињата и друга технологија што се зачувани или вадат податоци од компјутерот на корисникот, можат да се користат само со согласност на корисникот. Согласноста може да се даде на различни начини, на пример преку прелистувачот. Во поставките на прелистувачот, корисникот може да постави кои колачиња ќе бидат дозволени, блокирани или избришани. Прочитајте повеќе за тоа како се прави тоа во делот за помош на прелистувачот и за повеќе информации видете http://www.minacookies.se/allt-om-cookies/.
Имајте предвид дека оваа веб-страница користи колачиња само за поедноставување за корисникот и за овозможување на целосна функционалност.