fbpx

Културно-историски средини се средини кои биле под влијание и обликувани од луѓето. Преку овие средини и згради, историјата на човечкиот живот е видлива.

 • Црква Малила Гардведа 1

Црква Малила-Гардведа

Црква Målilla-Gårdveda Во 1800 година, двете парохии Målilla и Gårdveda формираа заедничка парохија. Ова по посетата на епископот во 1768 година кога и дрвените цркви беа Малила и Гардведа

 • вена кирка 2

Црква Вена

Црквата Вена е една од најголемите национални цркви во епархијата Линчопинг. Од почетокот, црквата примила скоро 1200 луѓе. По неколку реставрации, тогаш беа извадени клупи

 • црква морлунда 424

Црква Мерлунда

Црквата Мерлунда е многу убаво сместена со долгата страна кон Емадалена. Сегашната црква е завршена во 1840 година, но веќе на 1329 година најверојатно имало црква на истото место.

 • црква холтсфред 23

Холтсфред црква

Црквата Хултсфред, најголемиот град во општината, всушност ја има најмладата црква. Плановите за изградба на црква во Хултсфред постоеле некое време и во 1921 година биле направени планови

 • Вирсерум Кирка 1 e1625042018291

Црквата на Вирсерум

Црквата Вирсерум е изградена во неоготски стил со својот карактеристичен висок шпиц и зашилени заоблени прозорци и портали. Сегашната црква на Вирсерум била изградена во текот на годините 1879-1881 година. Оригиналот

 • DSC0016 намалена

Пештера Ласе-Маја

Пештерата Ласе-Маја или Стора Ласа Камаре имаат возбудлива приказна за раскажување. Во оваа пештера, луѓето во селото Кливдала побарале засолниште од Данците во 1612 година. Според

 • Тесна патека 100 години 036 намалени

Тесен мерач Вирсерум-Еседа

Искусете го чувството на возење со класичните портокалово-жолти железнички автобуси кои дишат 50-ти помеѓу Вирсерум и Аседа. Уживајте во носталгичните средини и испијте кафе со седум сорти

 • Датотека од Прашања Слики DSC 0023

Тесна патека Халтсфред-Вестервик

Долг 7 километри и широк 891 милиметар тесен колосек Hultsfred-Västervik се протега од шумите на Смаланд на запад, минатото езера, малите заедници и земјоделството до

 • Кунгсброн

Кунгсброн

Кунгсброн, лоциран од Еман, беше воена сцена во 1612 година за една од првите битки на Густав Втори Адолф против Данците. Битката кај Кунгсброн Во Кунгсброн во Јереда

 • IMG 20190809 112933 намален

Црква Јереда

Сегашната црква е веројатно трета на истото место. Кога е изградена првата црква не е познато и пишаните документи целосно недостасуваат. Дека црквата

 • PXL 20210618 074958421 намалени

Дакегротан

Според легендата, ранетиот Нилс Даке бил скриен во Дакегротан далеку од трупите на Густав Васа. Нилс Даке ги предводеше земјоделците во Смоланд за време на востанието против Густав Васа. Со

 • Спомен камен на Оскар Хедстром

Спомен камен на Оскар Хедстром

Оскар Хедстром беше еден од основачите на индискиот мотор. Тој беше главен инженер. Оскар Хедстром го изградил првиот прототип во 1901 година. Тој беше добар како дизајнер, што

 • IMG 1941 намалена

Висока печка на Hagelsrums

Пет километри северо-источно од Мелила, на падот на Силверн се наоѓа селото Хагелсрум. Постојат остатоци од третата и последна висока печка на Хагелсрум. Високата печка е изградена во 1748 година. Во тоа време

 • Кналакорсет се зголеми

Кналакорсет

Во шумите во Бјоркмоса има дрвен крст со натпис „Лежам и спијам и не умирам, Господи прости ги гревовите што ме ставија во

 • IMG 6839 1

Рачна мелница за хартија

Според годишникот на Техничкиот музеј за 2014 година, Фроса е најстарата зачувана во Шведска. Затоа, оваа дестинација е од национален интерес. Fröåsa handpappersbruk беше првата индустрија во областа во 1802 година

 • Родното место на Алберт Енгструм

Bäckfall

Алберт Енгструм беше една од најголемите културни личности во историјата на Шведска. Тој беше уметник, писател и карикатурист. Алберт е роден на 12 мај 1869 година на фармата

 • IMG 20190809 114733 намален

Фререда Сторигард

Fröreda Storegård од 1700 век е еден од архитектонските споменици на округот Калмар. Земјоделскиот комплекс со својата задржана градежна состојба што јасно го покажува карактерот на земјоделското село Смаланд од 1700 век

 • 20190808 152811 намалена

Јамата волк во Слатемоса

Сферичниот гранит е карпа која се зацврстила на големи длабочини, а потоа излегла на површината за време на наборите во земјината кора. Slättemossa е единственото место во

 • Motormuseum20120328 005 намален

Механичка работилница Målilla

Работилницата беше активна помеѓу 1907 и 1991 година и беше зачувана со делови од неа во оригиналниот ентериер. Денес, здружението на локалната заедница има курсеви за моторна нега во просториите.

 • PICT2336

Црква Ланеберга

Црквата Ланеберга е многу убаво сместена, на рид каде се отвора шумата, на околу 6 км од градовите Силвердален и Ланеберга. Сегашната црква

 • DSC 0093 1 1 намалена

Изложбата Rätt & Slätt

Изложбата Rätt & Slätt, почувствувајте ја прашината од илјадниците марширачки чизми на море. Погледнете наоколу и почувствувајте колку беше голема рамнината. Изложба за животот

 • Земјиштето во Лангеруда е зголемено

Гробиштата во Ленгеруда

Помеѓу Лангеруда и Екефлод веднаш надвор од Вирсерум се наоѓаат седум големи гробници од железното време. Гробницата се наоѓа на платото помеѓу селата Лангеруда и Екефло и вклучува седум гробови. Овие

Гробиштата во Јереда

Гробницата се состои од две насипи и три поставувања на камења, изградени за време на железното време. На една од насипите има камен и висок нешто повеќе од два метра и три

 • DSC03666 намалена

Форнборг во Блажулт

На Блажулт има антички замок од железното време и на сртот под планината има четири гробници, од кои најстарата е од неолитот. Во еден од гробовите

 • DSC0110 43 намалени

Дакестатин

Во спомен на Нилс Даке и настаните на Дакефејден, оваа статуа беше подигната во 1956 година од Нилс Даке. Уметникот Арвид Килстром ја обликувал статуата така што ќе ја направи Нилс Даке

 • Vattenfall

Бјернестрем и Нокен

Заедницата Бјорнестром настана благодарение на воденицата. Тогаш се појави индустријата за мебел на Вирсерумсбигден во вториот дел од 1800 век. Општеството го одразува почетокот на векот. Еден

 • Галерија Копарслагарен

Населбата Бакар

Galleri Kopparslagaren, Rallarstugan и Glaspellehuset се некои од културно и историски вредните средини во соседството. Покрај Сторгатан во центарот на Хултсфред, има згради со големи едно или две

 • MVIMG 20190811 134018 намалена

Торпет Шпебекен

Во снимањето на „Војник со скршена пушка“ беше употребена крстосницата „Äspebäcken“ во Венабигден. Карл Олоф Норденберг имал 35 години кога дошол во Вена во 1856 година

 • IMG 20190811 125909 намален

Ветерница Далсебо

Ветерницата Далсебо е убаво реставрирана и сега содржи музеј. Селото Далсебо се наоѓа во пејзаж со полиња и патни системи кои имаат сличности

 • IMG 20190811 121746 намален

Село Висбле

Невознемиреното село Висбеле е типично село од селскиот пејзаж од 1700 век. Станбените куќи биле изградени како големи двокатни куќи блиску една до друга на рид и меѓу нив тече

На врвот