fbpx

Искусете ја волшебната Смоландска природа во нејзината најубава. Маѓепсани шуми кои останале недопрени со генерации, сјајни езера и големи карпи прекриени со мов. Сите богати и со растенија и со животни. Дали знаевте дека има дури 11 природни резервати за посета во нашата општина?

 • Природен резерват Алкеретс, природен резерват во Холтсфред

Алкаререт природен резерват

Природниот резерват Алкарет е една од нашите најобилни шумски средини и е популарна кај жабите, саламандите и другите водни растенија. Благодарение на доброто снабдување со исхраната и

 • Природен резерват Кносторпс

Природен резерват Кносторпс

Природниот резерват Кносторпс е разновидна област со неколку различни видови живеалишта како мешана шума како природна шума, дабова шума, борова шума обележана, отворени пасишта и мочуришта. Природниот резерват Кносторпс содржи остатоци од село од 1700 век

 • IMG 20190809 103708 намален

Лунден природен резерват

Природен резерват Лунден - парче од природата на Смоланд кога е најубаво. Природниот резерват Лунден е висок и прекрасен гребен на камчиња. Гребенот е еден

 • IMG 20190808 145447 намален

Природен резерват Слагдала

Природниот резерват Слагдала, кој е дел од гребенот Вирсерум, се смета за еден од најмоќните формации на гребенот во јужна Шведска. Кога мразот се повлече пред околу 10 000 години

 • grahager 4000X3000 намалени e1652684882739

Птичја соба Рининген

Рининген е едно од најголемите, тврдени мочуришта во југоисточна Шведска. Околу 300 хектари површина се наоѓа на границата помеѓу Холтсфред и општината Хогсби

 • Мост кон природниот резерват Хулингсрид

Природен резерват Халингсридс

Хулингсрид се наоѓа северно од езерото Хулинген и нуди заштитени речни средини, бујни шуми на плажа, суви борови шуми, отворени пасишта и влажни мочуришта. Големи делови се денес

 • Природен резерват Länsmansgårdsängen

Природен резерват Länsmansgårdsängen

Природниот резерват Länsmansgårdsängen е популарна област за пешачење покрај Вирсерумссјан и има многу стари и убави липи. Во областа до езерото, брезата расте со елементи на

 • Природен резерват Краскјагле

Природен резерват Краскјагле

Во Краскјагле шумата е оставена недопрена со генерации. Теренот е трага од топењето на ледената плоча. Природните шуми од овој тип и големина се невообичаени во

 • Природен резерват Grönudde

Природен резерват Grönudde

Целата област на Грајнуде има природен шумски карактер, односно слична исконска шума. Шумата во областа се состои од блокирана шума борова шума и стара мешана шума од четинари во која доминира смрека

 • IMG 20200802 144500 намален

Природен резерват Stensryd

Стенсрид е резерват со природни шуми како шуми и мозаици од блато. Резерватот се состои од чиста борова шума Хеламарк, отворено сиромашно мочуриште, мочуришни шуми и борова магла Шумата е ретка и има

 • Поглед од природниот резерват на Бјерннесет

Природен резерват на Бјерннесет

Вистинска волшебна шума со стари борови кои стојат околу камењата што се покриени со лишаи. Природниот резерват на Бјерннесет се наоѓа на теме во Åkebosjön. Резервата се наоѓа

На врвот